Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

IV. Károly, az utolsó magyar király már a 19. században is azt vallotta: „Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.” Ha valakinek, akkor neki bizony elhihetjük, hisz az anyanyelvén kívül még hat nyelven tudta megértetni magát. A nyelvtudás napjainkban legalább ekkora érték, számos munkakörben ugyanis minimum egy, de inkább két idegen nyelv ismerete szükséges ahhoz, hogy elnyerhessünk egy szuper állást. Ha azonban ezt az iskolás éveink alatt nem sikerült elérnünk, a hétköznapi harcok során, amikor is a megfelelés a munkahelyen, a családi, baráti társasággal töltött programok, egyéb kötelezettségek önmagukban is kihívás elé állítanak bennünket, lehetetlennek érezhetjük beilleszteni a mindennapjainkba a nyelvtanulást. Mégis van megoldás, hiszen, ahogy arról nemrég írtunk, egészen kevés időráfordításra van szükségünk a sikerhez! 

Eltérő kihívások

Az Egyesült Államok Külügyi Szolgálata négy nehézségi fokra sorolta be a különböző nyelveket, abból a szempontból, hogy egy angol anyanyelvűnek mennyire nehéz elsajátítania. Az első csoportba a számukra legkönnyebb nyelvek kerültek, amelyekhez 480 órányi tanulás szükséges, hogy alapszinten, folyékonyan beszéljék azt. A második csoportban lévő nyelvek ugyanilyen szintű elsajátítása már 720 órát kíván, a harmadik és negyedik csoportban lévők pedig még többet.

Pályamódosítás

Talán első pillantásra soknak tűnhet ez az idő, de elenyésző az áldozat azzal szemben, amit nyerhetünk egy új nyelv ismeretével. Ne csak arra gondoljunk, hogy jobb állásunk lehet, ennél összetettebb a dolog: aki több nyelvet beszél, annak a gondolkodása rugalmasabbá válik, problémamegoldó képessége fejlődik, tágabb látókörű, nyitottabb emberré válik.

Mivel kezdjük?

Ha gyors sikerélményt szeretnénk, érdemes olyan nyelvvel kezdenünk, amely azonos nyelvcsaládba tartozik egy általunk már beszélt nyelvvel. Ha például angolul már tudunk, akkor könnyebben fog menni a német, az olasz, a spanyol, a portugál, vagy a román nyelv tanulása.

Akármelyik nyelvet is választjuk, az alapok elsajátítása gyors léptekben lehetséges, sőt, érdemes a folyamatot egy nyelvtanulásra specializált telefonos applikációval is megtámogatni: a naponta érkező értesítések mindig emlékeztetnek a gyakorlásra, és ha lelkiismeretesen teljesítjük a feladatokat, meglepően rövid idő alatt válhatunk képessé az egyszerű, mindennapos társalgásra. 

Ahhoz, hogy magasabb szintre kerüljünk egy nyelvben, a következő lépésként ajánlott elkezdenünk olyan cikkeket olvasni, illetve olyan videókat nézni, amelyek a személyes érdeklődésünknek megfelelnek. Ha például a főzés a szenvedélyünk, akkor használjunk idegen nyelvű szakácskönyvet, ha a sportokért rajongunk, nézzünk a tévében az adott nyelven sportközvetítést.

Motiváció és komfortzóna

Bewerly Baker, az Ottawai Egyetem docense egy tanulmányában kifejtette, hogy a nyelvtanulás szempontjából nagyon fontos, hogy saját magunk tisztában legyünk vele, miért akarjuk az adott nyelvet megismerni és beszélni. Amíg a motivációnk erős, addig sikeresen fogunk előrehaladni a tanulásban, ha viszont meggyengül, vagy megszűnik, kudarcba fulladhat a nyelvtanulás is.

Tanuljunk nyelvet - napi egy órában! - fejlődés, karrier, nyelvtanulás

És még egy fontos adalék lelkes kezdőknek vagy újrakezdőknek: a legjobb eredményre természetesen nem a nyelvkönyvek, vagy online leckék fognak vezetni bennünket, hanem az, ha kilépünk a komfortzónánkból és keresünk valakit, akivel beszélgethetünk. Ez lehet anyanyelvű személy, vagy egy olyan ismerős, aki magas szinten beszéli a megtanulni vágyott nyelvet. Ezzel a módszerrel, sokkal többet fejlődhetünk, mintha csak magunkban magolnánk az új szavakat, kifejezéseket.

Bár nem létezik mindenki számára működő nyelvtanulási recept, egy azonban biztos: a siker a rendszeres gyakorlással áll a legszorosabb összefüggésben, akárcsak a sportban. Vagyis sokkal eredményesebbek lehetünk akár egy óra tanulással, ha az mindennapos, mintha heti egy alkalommal öt órát ülünk egy nyelviskolában. Hogy megéri-e naponta hatvan percet szánnunk a tanulásra mondjuk a közösségi oldalak görgetése helyett? Garantáltan, hiszen csak nyerhetünk a bővülő ismeretinkkel, mi több egy új nyelvvel, új ember is születik bennünk: jobb kommunikációs képességekkel, magasabb értelmi és érzelmi intelligenciával fogunk rendelkezni, sőt alkalmazkodóképességünk is fejlődni fog és ha megismerkedünk egy másik kultúrával.

A fentieken túl a munkaerőpiacon is növelhetjük az esélyeinket egy új nyelvvel:  angolul beszélőket ide, német nyelvismerettel rendelkezőket ide, francia nyelvtudásúakat pedig ide várnak, de a spanyol és holland nyelv is keresett. Figyeljük a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, fejlődés, nyelvtanulás, motiváció