Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy trükkös jelentkezés története

 
2015-ben történt: egy kutatásban a CareerXRoads munkatársai egy bizonyos Frank N. Stein nevében a Forbes 100 top cégéhez küldtek be egy kamu önéletrajzot. Nagyon szép referenciákat, izgalmas munkatapasztalatot sorolt fel az ál-munkatárs, de az önéletrajz alján szerepelt pár váratlan zárómondat. A kutatók leírták, hogy ez a bemutatkozás fikció, és hozzátették: "Gratulálunk, ha eljutottál idáig. A legtöbb munkaügyes nem fog." 100 jelentkezésből 66 cégtől egyáltalán nem jött válasz, 28-an küldtek visszautasító levelet, 6 interjú időpont egyeztetés érkezett és ketten pedig jelezték, észrevették a trükköt. Nem csoda tehát, ha az ember időnként elgondolkodik, olvas még valaki egyáltalán önéletrajzokat? 

Sok hűhó 6 másodpercért

Az igazság persze itt sem fekete-fehér. Ha egy álláshirdetésre többtucat, esetleg többszáz önéletrajz érkezik, a HR-es egy gyors előszűréssel kiválasztja azokat, akik biztosan a "nem"-kupacba kerülnek. Ahogy egy tapasztalt autószerelő már a kocsi felmorranó hangjából megmondja, mi a gond, úgy a gyakorlott HR-es is szinte ránézésre tudja, hogy mely jelentkezők lehetnek érdekesek az adott pozícióra.
 
Már-már közhelynek számít, hogy ahogy egy személyes találkozásnál, itt sincs túl sok időnk a jó első benyomás kialakítására: hat másodperc. 
 
Lehet, hogy hosszú órákig csiszoltuk az önéletrajzunkat, első körben mégis éppen csak ennyi időnk van, hogy megragadjuk a toborzó figyelmét, és benn maradjunk a potenciális jelöltek kupacában. 
 
Olvashatatlan önéletrajz, hiányzó elérhetőségek, a munka szempontjából nem releváns vagy egyenesen visszatetsző tapasztalatok - mind olyan pontok, amik miatt a süllyesztőben landolhat jelentkezésünk. Arról is fontos tudnunk, hogy a munkaügyesek is egyre többször használnak automatizált eszközöket az önéletrajzok kiszűrésére: vannak nagyvállalati rendszerek, ahol a jelentkezéseket okos robotok válogatják át előre egyeztetett szempontok szerint, már azelőtt, hogy egyáltalán a HR-es kezébe kerültek volna. 
 

Amiért mégis érdemes

Amivel soha nem nyúlhatunk mellé, az egy átlátható, igényes, tökéletes helyesírással megfogalmazott önéletrajz, melyet a megpályázni kívánt állásra szabtunk. Bátran használjuk ehhez a Profession.hu önéletrajzkészítőjét! Ha átjutottunk az első körös leválogatáson, akkor egyre inkább nyert ügyünk van ugyanis: sose feledkezzünk meg arról, hogy a HR-es alapvetően megtalálni szeretné a legjobb embert az adott pozícióra, nem pedig a hibát keresni az önéletrajzunkban.