OK

Munkavállalás nyugdíj mellett

Forrás: Profession.hu, nyugdijguru.hu, kamaraonline.hu

Nyugdíjasként dolgozni már egyáltalán nem olyan elképzelhetetlen, mint korábban. Hogyan éri meg visszatérnünk a munkaerőpiacra?

Pályamódosítás

Egyre többen vállalnak munkát nyugdíjasként. Van, akinek kiegészítő jövedelemre van szüksége, van, aki aktív életet él és nem tudja elképzelni az életét a munkája nélkül, és olyanok is vannak, akiknek a helyét nem tudják pótolni egy adott pozícióban, ezért a munkahelyükön maradnak. Bármilyen megfontolásból is dolgozunk tovább, érdemes tisztában lennünk a nyugdíj melletti keresőtevékenységgel összefüggő szabályokkal.

A versenyszférában mindkét félnek előnyös

Összességében elmondhatjuk, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak is előnyös, ha nyugdíj mellett dolgozik valaki. Nyugdíjasként mentesülünk a 10% nyugdíjjáradék és a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetése alól, emellett a 3% pénzbeni egészségbiztosítási járulékot és a 1,5% munkaerő-piaci járulékot sem kell kifizetnünk, így emelkedik a nettó keresetünk. Összesen 14%-kal magasabb fizetésre számíthatunk ugyanakkora bruttó bér mellett, ami mellett ugyanúgy megkapjuk a nyugdíjunkat is.

A munkáltató számára azért kedvező nyugdíjast foglalkoztatni, mert mentesül a 19,5% szociális hozzájárulási adó és a 1,5% szakképzési hozzájárulás fizetése alól. Összesen 21%-kal kevesebbe kerül egy nyugdíjas, mint egy aktív dolgozó, így ne gondoljuk, hogy nyugdíjasként nehezebb dolgunk van, ha dolgozni szeretnénk. Fontos viszont megemlíteni, hogy ezek az engedmények csak a versenyszférában érvényesek, a közszférában vannak korlátozások.

A közszférában nem jár a nyugdíj

Ha közalkalmazottként szeretnénk dolgozni, előzetes kormányzati jóváhagyásra lesz szükségünk. Fontos viszont számításba vennünk, hogy ha betöltöttük a nyugdíjkorhatárt és mégis újra dolgozni kezdünk, a nyugdíjat emellé nem kaphatjuk meg. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy megéri-e visszamennünk dolgozni, vagy jobban járunk, ha felvesszük a nekünk járó nyugdíjat, esetleg más területen, a versenyszférában próbálunk elhelyezkedni.

Munkavállalás a nyugdíj után

Tájékozódjunk a lehetőségekről

Mielőtt munkát vállalnánk, mindenképpen nézzünk utána a lehetséges foglalkoztatási formáknak. Fontos tudnunk, hogy nyugdíjasként dolgozni nem csak munkaviszonyban lehet, hanem akár vállalkozóként is, amelyre teljesen más szabályok vonatkoznak. A harmadik lehetőség pedig, hogy egy nyugdíjas szövetkezeten keresztül vállalunk munkát, aminek szintén megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ne vállaljuk túl magunkat

Azon is gondolkodjunk el, hogy ennyi idősen mennyit bírunk. Nem véletlenül állapították meg a nyugdíjkorhatárt; ilyenkor az ember már fáradékonyabb, nehezebben kezeli a stresszt és a munkával járó problémákat. Lehet, hogy számunkra a legelőnyösebb, ha egy részmunkaidős állást vagy otthonról végezhető távmunkát vállalunk, ami remek kiegészítése lehet a nyugdíjunknak, emellett mentálisan és fizikailag sem terhel le minket annyira, mint egy 8 órás állás.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Az állás mentéséhez adja meg e-mail címét vagy jelentkezzen be profession.hu profiljába!