OK

A testbeszéd fontossága állásinterjún

Forrás: Profession.hu

Mai cikkünkben az interjú során használt testbeszédet járjuk körül, és néhány tanáccsal igyekszünk segíteni a sikeres álláskeresést.

Az első benyomás döntő jelentőségű lehet egy interjú esetében, ezért ügyelnünk kell arra, hogy a kézfogásunk a megfelelő üzenetet közvetítse rólunk. A gyenge, bizonytalan kézfogás önbizalomhiányra utal, a túl erős viszont túlzott dominanciát sugároz. Ügyeljünk rá, hogy a kézfogásunk legyen határozott, de ne szorítsuk meg túl erősen a másik fél kezét.
 
 
A kezeknek nemcsak a bemutatkozásnál, de az interjú alatti beszéd közben is szerepe van. Ha az ember ideges, hajlamos elrejteni a kezeit, vagy babrálni a papírokkal, tollal, ruhájával a beszélgetés közben. Próbáljuk meg kerülni ezt, hiszen a túlzott bizonytalanságtól hiteltelennek, felkészületlennek tűnhetünk. Az interjú közben ügyeljünk rá, hogy a kezeink legyenek mindig elől, és a tenyereink felfelé forduljanak, így őszinte és elkötelezett benyomást keltünk majd. Persze a megfelelő ponton és arányban használt gesztikuláció is hasznos: ezzel nagyobb hangsúlyt adhatunk mondandónknak.
 
Húzzuk ki magunkat, és nézzünk a másik szemébe
 
Ne kerüljük az interjúztató fél tekintetét, hiszen ezáltal szégyenlősnek, félénknek tűnthetünk, és lefelé se nézzünk hosszan, ugyanis akkor bizonytalan benyomást keltünk. Igyekezzünk a beszélgetőpartnerünkkel végig tartani a szemkontaktust. Nem kell erőltetni, és folyamatosan a másik fél szemébe nézni, de próbáljuk megtartani az egyensúlyt az egész interjú során.
 
Pályamódosítás
 
Az állásinterjú esetében persze az is fontos, hogy az ember komoly és felelősségteljes személyiséget sugározzon, de nem árt azonban néha elmosolyodni a társalgás alatt. Sokkal szimpatikusabbak lehetünk abban az esetben, ha nem keltünk olyan benyomást, mintha mindig rosszkedvűek, vagy éppen egyhangúak, merevek lennénk. A mosolygás barátságosnak mutat minket, melynek köszönhetően a beszélgetőpartnerünk is könnyebben ellazul, és a társalgás is kellemesebb hangulatban zajlik majd.
A lezser, hanyag testtartás ülés közben önbizalomhiányról árulkodik és összeszedetlennek mutat minket, ha viszont egyenesen ülünk a székben, magabiztosabbnak tűnünk, és tiszteletet is sugárzunk a partnerünk felé.
 
Ha bővebben olvasnánk a témáról, egy korábbi cikkünkben utánajártunk, hogyan javíthatunk a testbeszéden. 
Ezen a héten több, mint 7000 állás közül választhatunkaz alábbi kategóriákban:
Szakmunka: több mint 3000 álláslehetőség
Fizikai, segéd, betanított munka: több mint 2000 álláslehetőség
Gyártás, termelés: több mint 1000 álláslehetőség
Értékesítés, Kereskedelem: több mint 1000 álláslehetőség
Szállítás, beszerzés, logisztika: több mint 500 álláslehetőség


Készítette: Profession.hu
A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala

Az állás mentéséhez adja meg e-mail címét vagy jelentkezzen be profession.hu profiljába!